Adevăruri despre trecut: Securitatea, brațul înarmat al partidului (@TVR1)
343,178
Reddit
Miercuri, 9 decembrie, la , Raluca Bibiri şi echipa Adevăruri despre trecut ne-au propus episodul „Securitatea, brațul înarmat al partidului”.

Despre Departamentul Securității Statului s-a vorbit mai mereu cu teamă. Istoria acestui serviciu secret, zis, pe scurt, Securitate, este consemnată mai cu seamă din perspectiva acelora care au încercat să facă dovada abuzurilor atribuite de-a lungul a jumătate de secol, începând cu regimul dejist și până în '89. Documentarul propune o perspectivă „de interior”, a acelora care mărturisesc experiența proprie-ofițerii de securitate. Descoperim astfel o altă viziune asupra Securității, în care primează ordinea internă, cu rapoarte ierarhice bine determinate între angajați și, nu în ultimul rând, o structură subordonată în totalitate Partidului.

Intervievați: Mădălin Hodor-istoric general maior (rtg) Dumitru Bădescu, fost ofițer în Dep. Securității Statului Direcția a IIa, Contrainformații Economice general de brigadă Vasile Mălureanu, fost maior în Dep. Securității Statului.

facebook.com/fantvr1
instagram.com/tvr1.ro/
www.tvr.ro
www.tvrplus.ro
isnets.info

Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin . Conținutul nu poate fi copiat, postat pe niciun canal media online sau pe rețele sociale fără acordul TVR.

TVR este marca înregistrată și este protejată.

Ummæli
 • Josh Owen
  Josh Owen

  Au uitat de rautatea acestor oameni. Prin rautate terorizau populatia. Ei erau cainii de paza ai comunismului. "Crima impotriva statului" insemna ca ai demonstrat ca nu iti e frica ceea cea era o crima pentru ca statul comunist era bazat tocmai pe aceasta : frica populatiei. Chiar si militia era rea, dar securistii erau la un alt nivel. Si erau hraniti cu bunatatile la care poporul doar visa. Ei aveau numerele de telefon la care respundea casa de comanda. A urma ordine nu este niciodata o scuza, da-ti demisia daca ordinul e rau. Dar sa stiti ca si in RDG securistii de la Stasi nu numai ca nu au fost pedepsiti, dar astazi au devenit si mai obraznici si spun ca opresia nici nu a existat, ca este o inventie. Chiar scriu carti cu aceasta si fac bani.

 • Dan P.
  Dan P.

  Bai baieti cu ochi albastri! Cind ati jurat pentru patrie si pentru ceasca, chiar NU ati stiut ca urmeaza sa serviti un stat totalitar?; si un paranoic care distrus tara, desi aparent a "construit-o"? De ce NU ati taiat-o in Rusia, China sau Coreea de Nord? Voi o conduceti din 1990 (cu mineriade si toate nenorocirile si vinzarile de tara) ca fiind MEDIOCRII tarii! Proveniti din calicii oraselor si satelor si din repeteniti, corigentii liceilor sau al celor mai slabi elevi!!! PESTE 90 % dintre voi! Veti muri cu handicapul ca NU ati purtat coronita de elev fruntas NICIODATA! Asta sunteti! Ati umplut institutiile statului si faceti "formulare" de tot felul de rid si curcile! PUTE a ciorapi MURDARI de ofiteri nespalati peste tot! V-ati ca....cat in ea ONOARE - pentru care ati jurat pe steagul patriei - la prima BASINA mondiala care ne-a strivit in 1989! Taceti DRACULUI si luati-va pensiile voastre NESIMTITE pe care tot voi vi le-ati calculat; mirlani nesimtiti ce sunteti.

 • Curatica C
  Curatica C

  Boșorogul iubitor de „sintagme” care trebuia să fi fost de mult la pârnaie, ia în schimb pensie de general. În timpul lui ceașcă au terorizat și au omorât iar după revoluție au furat și s-au îmbogățit! Și este acesta un film despre crimele securității sau o selecție de _curicula vitae_ ale foștilor torționari? Dezgustătoarea TVR, rămasă un instrument de propagandă a celor ce au puterea -- un instrument mai subtil, dar cu atâta mai pernicios!

 • mihai mihai
  mihai mihai

  Erau de fapt niște turnători ordinari și niște slugi politice profunde, niște gunoaie nu au produs nimic decât suferința și durere, să le fie rușine pt nemernicia lor și pensia tăiată și atestați efectiv unde ești Țepeș?

 • zoltan levente desy
  zoltan levente desy

  "Hai sa cream un nou trecut.!" Dar noi care v-am cunoscut, nu uitam.

 • Cucuruzan Vasile
  Cucuruzan Vasile

  CE AU FĂCUT CEI DIN NOUA SECURITATE DE 31 DE ANI CU ROMÂNIA ŞI CU POPORUL ROMÂN..... AU DISTRUS ROMÂNIA .

 • Monte Cristo
  Monte Cristo

  Manipularea este arma escrocilor care au vândut și distrus țara. Una era SEcuritatea până la Declarația de independență formulată de Dej în 1964 și cu totul alt caracter avea Serviciul de Securitate al României după românizarea acesteia. În fond definiția noțiunii de SECURITATE A STATULUI este următoarea : Dreptul la existență al unui STAT” !

 • Adrian Dumitrache
  Adrian Dumitrache

  Eu am avut probleme cu astia, numai minciuni , acest video ar trebui retras.

 • Cosmin Rosca
  Cosmin Rosca

  sper ca toti astia fac puscarie ca tot i-ati impuscat parintii :))))))))))) rusine si stergeti videou cu ingerasyy

 • mitrea nicusor
  mitrea nicusor

  Securisti sau inmultit la nesfirsit si ne conduc astazi

 • Diego Mateo
  Diego Mateo

  am un iubit cu care m-am întâlnit de 5 ani. Tocmai s-a trezit într-o dimineață și mi-a spus că relația s-a încheiat. Am fost în lacrimi o lună. Eram atât de confuză și de inimă frântă. Am trimis-o pe sora mea și pe cea mai bună prietenă a mea Sue să pledeze în numele meu, dar a insistat că relația s-a încheiat și că s-a săturat de mine. Până într-o zi foarte bună când am auzit de Dr. Ajayi, am citit câteva mărturii pe site-ul său, așa că am decis să încerc. L-am contactat și mi-a spus lucruri care trebuiau făcute pentru ca el să vrajească, la început mă gândeam dacă ar trebui să o fac, m-am hotărât să încerc. Am făcut ceea ce dr. Ajayi, vrăjitorul, mi-a spus să fac, apoi nu la 7 zile distanță de nicăieri, iubitul meu care m-a părăsit fără niciun motiv a venit la mine acasă într-o seară și cerșea să mă aibă înapoi, chiar a venit cu frate și a pledat pentru iertare. După atâta durere pe care am trecut-o, iubitul meu s-a întors încă. Sunt atât de fericit, mulțumesc dr. Ajayi. Îl puteți contacta pentru orice fel de lucruri de vrăji. Cred că te va vedea prin problemele tale de RELAȚIE. Viber / Whatsapp: +2347084887094

 • Aurel Rus
  Aurel Rus

  Comunistii sunt locati in PSD si HAUR

 • adrian george
  adrian george

  ceausescu ar trebui canonizat,pt romania a fost sfant!iliescu la puscarie!

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat au jurat greșit pe biblie că l-am împușcat pe Ceaușescu care ne-a lăsat fără datorii la stat iar acum împrumută pe spatele poporul Român au lăsat Românii fără locuri de muncă au distrus Romania să plece toții care au fost la guvernare după revoluție sânt vinovații de cea ce se întâmplă cu țara noastră să plece să vină alți mai competenți să păstrăm bogățiile țării noastre educația copiilor și credința ortodoxă Română pentru viitorul țării și a copiilor și nepoților noștri ei sânt viitorul țării noastre să nu mai plece tineri din țară cine măi lucrează pământul țării noastre Amin o seară binecuvântată vă doresc cu multe împliniri și bucurii alături de cei dragi Amin !

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  FELICITĂRI mult respect pentru cine iubește țara noastră și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat trebuie să păstrăm pământul și credința ortodoxă Română pentru viitorul țării și a copiilor și nepoților noștri ei sânt viitorul țării noastre să nu mai plece tineri din țară cine măi lucrează pământul țării noastre au rămas copiii fără părinții lor și bătrâni singuri cu o pensie de mizerie vor să distrugă și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pe Toți cei care iubesc țara noastră și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți românii. de pretutindeni educația copiilor și credința ortodoxă Română pentru viitorul țării și a copiilor și nepoților noștri ei sânt viitorul țării noastre să nu mai plece tineri din țară cine măi lucrează pământul țării noastre Amin o seară binecuvântată vă doresc cu multe împliniri și bucurii alături de cei dragi Amin!

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat așa era inainte de revolutie lumea era mai bună când auzeam toaca și clopotul bisericii ortodoxe de acasă simțeam o bucurie sufletească să se termine balamucul din țară cu vaccinarea românilor de pretutindeni și familia mea nu este pandemie mai mult isi bat joc de bunătatea Românilor după alegerii uită de Românii necăjiți au lăsat Românii fără locuri de muncă și de copii necăjiți care își pierd viața tinerețea se despart de familie din cauza unor incompetenți de la conducerea țării noastre au rămas copiii fără părinții lor și bătrâni singuri cu o pensie de mizerie vor să distrugă și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pRomânii de pretutindeni și familia mea Amin!

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat au greșit pe biblie că l-am împușcat pe Ceaușescu care ne-a lăsat fără datorii la stat iar acum împrumută pentru pensii speciale dar niciodată nu au ajutat Românii necăjiți și copiii abandonați de părinți plecați din țară își pierd viața tinerețea se despart de familie din cauza unor incompetenți de la conducerea țării noastre au rămas copiii fără părinții lor și bătrâni singuri cu o pensie de mizerie vor să distrugă și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți Românii de pretutindeni și familia mea Amin să păstrăm pământul și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn !

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat cine este vinovat de cea ce se întâmplă cu țara noastră să plece să vină alți mai competenți să păstrăm bogățiile țării noastre educația copiilor și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți Românii de pretutindeni și familia mea Amin!

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat să plătească pentru ce au făcut de la revoluție încoace nu au mai investit în educație și sănătate după atâtea ani de la revoluție sau trezit ca ia foc spitalele din țară au murit cu zile bolnavii din acele spitale din cauza unor incompetenți de la conducerea țării noastre au promis reformă în educație și sănătate după atâtea ani de la revoluție sau trezit ca ia foc spitalele din țară!

 • Maria Antonasi
  Maria Antonasi

  Adevărat așa să intamplat cu țara noastră au distrus educația copiilor mediul rural au tăiat PĂDURILE au lăsat românii fără locuri de muncă au distrus Romania să plece să vină alți mai competenți să păstrăm bogățiile țării noastre educația copiilor și credința ortodoxă Română așa cum ne-am născut pe pământ și ne am botezat Amîn dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți Românii de pretutindeni și familia mea Amin!

 • George Ionita
  George Ionita

  Unde era securitatea când a fost arestat Ceaușescu ? De partea lui Iliescu ? Iliescu a distrus toate dosarele despre abuzurile securității .

  • Daniel Bogdan
   Daniel Bogdan

   0l

 • Daniel Irimescu
  Daniel Irimescu

  Nea nicu a gosy mai mult nagionalidy decit cominizt. Din pscate di a imilit poporul ca da plateadca datoriile care tot el le a facut !

 • George Găzdoiu
  George Găzdoiu

  Istoria ultimilor 32-33 de ani ne dovedește totuși că o țară se conduce doar de către o MINA.de FIER și nu de democrație și multe partide lacome,corupte și antiromanesti...

 • Marius Horobet
  Marius Horobet

  Și astfel Securitatea a devenit Yakuza românească (minutul 1)...sunteți penibili mai dragilor!

 • Stone Henge
  Stone Henge

  test

 • Eli Leo
  Eli Leo

  Am zis verde trei lamai ionel tudorache tiutubw

 • misi1979 szekely
  misi1979 szekely

  Ce prefacut si mincinos e la intro la minutul 1 acel carunt: cica oamenii stiau ca Securitatea lucreaza in interesul lor si sa le protejeze, sa le ajute.Ce ipocrit...TOATA lumea stia ce e Securitatea: forta opresiva a PCR si garda pretoriana a Ceausestilor impreuna cu Militia. Lumea de frica stia si de teroare, groaza ca va ajunge la interogatoriile pline de chinuri si tortura ale Securitatii...iar unii colaborau de frica, altii din interes. Niste ordinari care l-au tradat in ultima instanta pe Ceasca si s-au recapat in cateva zile in SRI si alte structuri, de fapt au lucrat in interes propriu deja si pt a face profit personal utilizand parghiile si resursele platitie din taxele si impozitele noastre pt a face avere. Jigodii ordinare

 • UNREAL
  UNREAL

  SECURITATEA DIN ROMANIA A FOST CEVA URIT IN ERA COMUNISTA DAR NU SE COMPARA CU CE A FACUT CHINA CU DETINUTII EI PINA IN 2015 .... Pe mine chiar m-a luat groaza la cea ce am citit aici : www.nbcnews.com/news/world/china-forcefully-harvests-organs-detainees-tribunal-concludes-n1018646

 • alinv75
  alinv75

  Fosti securisti-astia nu merita sa aiba niciun fel de pensie!... ca sa nu mai zic ca merita sa fie judecati penal.

 • Nicolae Popa
  Nicolae Popa

  Dupa ce am vazut emisiunea si ce declara baietii cu ochii albastri cat pe ce sa izbucnesc in plans de cat i-a stresat partidu si cat de seriosi si dedicati muncii erau ei

 • nisoff nisoff
  nisoff nisoff

  Comunism 1944-2021! Si dupã 1989 avem aceasi comunisti, securisti, militioneri si alti criminali si Gulag-Asasini care au fãcut 44 de puscãri si 72 lagãre de muncã fortatã si exterminare prin foame cu ARPACAS, bãtã cu ciomagul, 25-50 de lovituri cu vina de bou, împuscãturi ect. unde au fost omoriti „numai” vreo 800 de mii de romãni! Acesti criminali conduc România si dupã 1989, numai cã acuma sunt la putere odraslele lor, deja nepoti lor! Si mai rãu este cã acesti Gualag-Asasini comunisti peste noapte au devenit „romãni nationalisti si DACI”! Dar cea mai mare crimã dupã 1989, este cã acesti criminali bolsevici au înventat minciunã de prostire totalã, cã Ceausescu ar fi „nationalist” si cã existã „comunism nationalist”! „Comunism nationalist”, sau „comunisti nationalisti” este aceasi treabã sã parfumezi cã**at!!! Cãlãi comunisti sunt apãrati de aliati lor capitalisti anglo-americani-francezi aliati cu „tãtucul” Stalin în al doilea rãzboi! Pentru asta comunismul nu a fost judecat si înterzis si niciun asasin comunist nu a fost spãnzurat la Nürnberg! Capitalisti anglo-americani-francezi îsi apãrã aliatul lor comunist! România si toatã Europa de Est subjugatã de comunism, am asteptat ca tîmpiti 45 de ani sã vinã acesti trãdãtori occidentali sã ne „elibereze de comunism”!!! Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost procuror comunist timp de aproape un deceniu, iar tatăl său, Vasile Gherghescu, a fost membru al Consiliului de Stat în România comunista în perioada în care dictator a fost Nicolae Ceauşescu, care l-a decorat cu Steaua Re¬publicii. Fostul director al SRI, George Maior, a fost vicepreşedinte al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România pe Centrul Universitar Cluj-Napoca, iar tatăl său, Liviu Maior, a fost colaborator al Securităţii şi secretar PCR la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Laura Codruţa Kövesi, procuror general al României în perioada 2006-2012 şi procuror-şef al DNA din 2013 până în prezent, este fiica unuia dintre cei mai longevivi procurori-şefi comunişti din România, activând în oraşul Mediaş. Fostul preşedinte al Înaltei Curţi, Livia Stanciu, a fost procuror în regimul comunist timp de 10 ani. Un fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, este fiica unui fost procuror-şef comunist al judeţului Covasna, iar un alt preşedinte al acestei instituţii, Adrian Bordea, este fiul fostului general de Securitate Aron Bordea. Tatăl fostului secretar general şi preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost gardian şi comandant de penitenciar în timpul dictaturii comuniste. Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, şeful operativ al acestui serviciu secret, este nepotul comunistului general Dan Gheorghe, care este văr primar cu mama sa, a deţinut funcţii importante în Securitate, DGIPI, SRI şi SIPA, şi l-a ajutat substanţial la început de carieră. Fostul prim-adjunct al directorului SPP, generalul Alexandru Burian, a fost activist UTC pe lângă Academia Militară, iar cel mai longeviv şef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, chestorul Virgil Ardelean, unchiul lui Dacian Cioloş, a fost ofiţer de miliţie aproape două decenii, precum şi secretar UTC şi secretar PCR pe Miliţia municipiului Cluj-Napoca. Actualul (recent trecut în rezervă n.n.) prim-adjunct şi director interimar al SIE, generalul Silviu Predoiu, este fiul unui colonel care a deţinut funcţii de conducere în Miliţie şi Securitate. Iar asa zisã “opozitie” niciodatã nu a rupt legăturile cu Securitatea şi cu defunctul PCR - se pot da multe exemple în acest sens din noua gardă de politicieni. Fostul prim-vicepreşedinte al PNL, Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Depu¬ta¬ţilor şi apoi viceguvernator al Băncii Naţionale a României, mulţi ani mâna dreaptă a liderului liberal Călin Popescu Tări¬ceanu, este nepotul cunoscutei cominterniste Ghizela Vass, care a deţinut o lungă perioadă funcţia de secretar cu relaţii internaţionale în PCR. Un alt fost prim-vicepreşedinte al PNL, Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii, aspirant la un moment dat la funcţia de preşedinte al partidului, a avut tatăl ofiţer de Securitate la Orăştie şi Deva. Tatăl Alinei Gorghiu, pe care preşedintelui Iohannis, a impus-o în func¬ţia de preşedinte al PNL, a avut tangenţe cu Securitatea, iar soţul său, Lucian Isar, fost ministru liberal, este fiul generalului Ion Isar, care descinde din vechea Securitate. Actualul preşedinte al PNL, hunul Ludovic Orban, a recunoscut că tatăl său a fost ofiţer de Securitate în anii ’50, având gradul de căpitan”. (Valer Marian, fost senator - extras din cartea ”Noi mărturii despre România penală”, proaspăt apărută la editura Compania)

 • Jeseeu 2
  Jeseeu 2

  Securist=Criminal, din păcate încă îs prea multi liberi care trebuiau să înfunde pușcăriile după 89'

 • EUGEN POPESCU
  EUGEN POPESCU

  FARA A AVEA O FARAMA DE BUN SIMT ELEMENTAR GUVERNELE DE DUPA 1989 SI-AU BATUT JOC DE MUNCA A SUTE DE MII, A MILIOANE DE OAMENI, A UNUI POPOR INTREG DACA VRETI, PE PARCURSUL A CATORVA GENERATII. CA SA COMPARAM CU CE S-A FACUT DUPA 1989, AR FI DEJA RIDICOL, NU ARE SENS, NU DOAR CA NU AM MAI CONSTRUIT PRACTIC NIMIC, CI AM DISTRUS SI CEEA CE AM AVUT. Timpul sterge amintirea vremurilor trecute si greselile prezentului devin obisnuinta de maine.

 • dascalu emanuel
  dascalu emanuel

  Mai au scris săraci și la Europa libera mam căcat pe mine de ris la cit ai duce capul pe ăștia

 • dascalu emanuel
  dascalu emanuel

  Pe la 38. 15e unul care cred ca ai născut prin ani 75 80 care spune ca domni din SS erau Onești m-am pisat pe mine de ris

 • dascalu emanuel
  dascalu emanuel

  Sărăcuții ei au făcut exact ce a făcut SS în lagăre au executat ordinile fhurerului cum ei ai partidului (BATAIAR JALEA ȘI CĂCAREA ACOLO PE UNDE AI PRINDE.... DE CRIMINALI!) Facem un pic de mia culpa! Și fraieri o beau!

 • popa ileana
  popa ileana

  Lumea toata conduce tara dar depinde ce si cum se platesc oameni pentru asi organiza familia...si tot ce este necesar pentru intretinerea omului a casei,masini ,,animalelor si tot ce este nevoie ca bani pentru viata...⏰👪🌍✈

 • popa ileana
  popa ileana

  O lume nebuna si needucata si rea foarte urit pentru oameni..⏰🌍✈

 • Racovita Alxandru-Sorin
  Racovita Alxandru-Sorin

  Tvr te raportez pt toate reportajele astea mincinoase....acum voi încercați sa puneți SEcuritatea in lumina buna....ei nu e așa și cu propaganda voastră capitalista încercați sa distrugeți o parte a istoriei românești cu istorici de carton sa va fie Rușine ma securiștii au omorât oameni și epoca lui Ceaușescu nu a fost chiar așa de rea securiștii au denaturat realitatea....îmi pare rău ca televiziunea de stat minte cu atâta nerușinare. Sper sa Închideți și voi porțiile in curând mizerii de oameni ce sunteți

 • anon anon
  anon anon

  Inca este)

 • Aurel Rus
  Aurel Rus

  Securistii trebuiai ucisi la Revolutie,,, 3 milioane de comunistii trebuiau arsi la crematoriu

 • Vetuta Veta
  Vetuta Veta

  Acum este tot asa .

  • nisoff nisoff
   nisoff nisoff

   Vetuta Veta- Acuma este tot asa, da! Comunism 1944-2021! Si dupã 1989 avem aceasi comunisti, securisti, militioneri si alti criminali si Gulag-Asasini care au fãcut 44 de puscãri si 72 lagãre de muncã fortatã si exterminare prin foame cu ARPACAS, bãtã cu ciomagul, 25-50 de lovituri cu vina de bou, împuscãturi ect. unde au fost omoriti „numai” vreo 800 de mii de romãni! Acesti criminali conduc România si dupã 1989, numai cã acuma sunt la putere odraslele lor, deja nepoti lor! Si mai rãu este cã acesti Gualag-Asasini comunisti peste noapte au devenit „romãni nationalisti si DACI”! Dar cea mai mare crimã dupã 1989, este cã acesti criminali bolsevici au înventat minciunã de prostire totalã, cã Ceausescu ar fi „nationalist” si cã existã „comunism nationalist”! „Comunism nationalist”, sau „comunisti nationalisti” este aceasi treabã sã parfumezi cã**at!!! Cãlãi comunisti sunt apãrati de aliati lor capitalisti anglo-americani-francezi aliati cu „tãtucul” Stalin în al doilea rãzboi! Pentru asta comunismul nu a fost judecat si înterzis si niciun asasin comunist nu a fost spãnzurat la Nürnberg! Capitalisti anglo-americani-francezi îsi apãrã aliatul lor comunist! România si toatã Europa de Est subjugatã de comunism, am asteptat ca tîmpiti 45 de ani sã vinã acesti trãdãtori occidentali sã ne „elibereze de comunism”!!!

 • Vetuta Veta
  Vetuta Veta

  Atunci era doar Securitatea .Acum te sufoci de Spp ,SRI,DNA .DIICOT.ANI.DGA. ETC .NUMAI CA ATUNCI LUCRAU PT STAT .

 • cineva
  cineva

  dar ce sfinti la securitate.......astia din reportaj sunt intr-o romania paralela. sau emisiunea a fost facuta sun comanda politica. au de albit securitatea dupa atatia ani

 • Elena Dombi
  Elena Dombi

  Eu am fost un pionier și un UTC--ist de frunte. Așa a fost pe vremea mea.

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Sa fii sanatoasa! Ce are asta cu ticalosilor securitatii? Nimic.

  • Johnny. K.
   Johnny. K.

   Ai fost o spalata pe creieri vrei sa spui 😤

 • Elena Dombi
  Elena Dombi

  Eu m-am născut în 1962. Eu am respect pentru Ceaușescu pentru că a avut curaj. Doamna a fost ce a fost. Eu am terminat un Liceu de Chimie Industrială. Dar unde a fost "doamna "?

 • ion vasile
  ion vasile

  a ti vandut tara toata

 • Torok Laszlo
  Torok Laszlo

  Si acuma există turnători

 • Torok Laszlo
  Torok Laszlo

  Par galben,nespălat

 • Torok Laszlo
  Torok Laszlo

  Dar tot nu au observat ce se va întîmpla in 89

 • Victoria Roman
  Victoria Roman

  seară frumoasă

 • Ion Tanase
  Ion Tanase

  In orice caz,ce am făcut,n-am făcut bine,dar nici ideologia nu se pliază pe natura omului ca să funcționeze în mod natural,aici e problema. Erai împins de la spate în tot ceia ce făceai,că nu era înteresul tău foarte direct acolo,nici măcar existența ta ca individ nu era de nimic amenințată,fiind comunism trebuia să existi.Pe cînd acum se poate și fără tine odată ce-i concurență.Acum te obligi tu singur să faci progres.Numai că singura problemă e prea marea putere a patronului asupra angajatului. Dacă angajatorii ar înțelege că și angajații sunt la fel de oameni ca ei,treaba ar merge ca unsă.Că pînă la urma nu mă interesează pe mine angajat profitul său din activitate,ci relația de muncă și umană cu acesta.Că dacă mă privești de sus și oricînd mă iei în zeflemea și peste picior în cîmpul muncii...s-ar putea s-o f....t pe mă-ta-n gură pînă la urmă.La muncă e ca în familie,dacă bărbatul tot abuzează femeia pînă la urmă va rămîne singur.Aici e problema.Și rog psihologii de mare finețe profesională să-și aducă aportul în elaborarea legislației muncii și a contractului colectiv și individual de muncă.

 • Liviu Bacau
  Liviu Bacau

  Minutul --- 8,14 ...Iliescu 🤣🤣 in stanga ,!!!

  • Georgescu Cristina
   Georgescu Cristina

   Wow!

 • Dumitru Dumitrascu
  Dumitru Dumitrascu

  Bine ca bratul alarmat nu a fost lăsat pe drumuri a avut grijă tov Iliiesc sai bage an posturile cheie ale aparatul de stat si ne da lectii de aia merge Bine?

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Si cine e vinovat? Daca nu l-ati vrut pe Ratiu, aplaudati si inghititi in sec in continuare!

 • Jungle Spike
  Jungle Spike

  Ce ironie. Un documentar despre securisti, facut de securisti. Bineinteles nu toti sunt in TVR...fie ca ne place sau nu, chiar doare in opinia mea, revolutia nu se facea daca acesti securisti nu intorceau armele. Si evident ca nu au facut asta degeaba. Majoritatea dintre ei, au profitat din plin si au devenit mari bogati oameni de "afaceri". Deci nu au facut-o pt popor neaparat, pe care oricum nu dadeau doi bani. Asta este adevarul. Ceausescu a fost halit de propriile lui creaturi!

 • Gheo Ghita
  Gheo Ghita

  Romania un popor de orbi si surzi ,, cine credeti voi ca mai iasa in strada sa faca o alta revolutie ? am iesit o data si imi pare rau ca am iesit degeaba , in loc sa fie mai bine am facut sa fie mai rau ,, eu cu o multime de oameni urlam libertate ! si altii stateau dupa perdele , vreti sa stiti cine erau aceeia ? sunt niste lasi care nu au avut curaj au asteptat mura in gura si cand s-au deschis granitele au intinso din tara si s-au imbogatit la ora actuala au vile si palate si-au pus copii si nepotii la locuri bune cu tot ce le trebe sa traiasca cateva generatii , cu ei vreti sa iesiti in strada ? asta nu cred ca se va mai intampla :)

 • Cătălin Cata
  Cătălin Cata

  Seară frumoasă 🙂🌼

 • alexandru dumitru
  alexandru dumitru

  NU LA VOI IN TVR SA INTANMPLAT TOT{ REVOLUTIA} MINCIUNI PLATITE DE POPULATIE PRIN ABONAMENT FORTAT .SANTETI IN TOATE GRILELE DE CANALE .ROMANI AU PLATIT PENRTU CANALELE VOASTRE HD.VORBITI DE SECURITATE VOI ATI STIUT TOT CE SE INTIMPLA INTOTDEAUNA .PUTEREA MEREU SAA LUPTAT PENTRU TVR.RUSINE.SA VA FIE

 • Marius Ducu
  Marius Ducu

  Morții lor , nici unul nu e vinovat ! In România întotdeauna mortul e de vina !

 • Alex Semen
  Alex Semen

  Bratul inarmat al jafului organizat !

 • Danu Dani
  Danu Dani

  Minutul 8:13, Ceaușescu închina paharul cu tovarășul Ilici, cel care peste câteva zeci de ani, avea să-l omoare și sa distrugă complet România ☝️

  • Danu Dani
   Danu Dani

   Total de acord cu tine, dar și el merită soarta asta, ba chiar mai rău. Iliescu a distrus complet România!

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Bine i-a facut analfabetului!

 • Ξ DIACONIA ORTODOXĂ. RO
  Ξ DIACONIA ORTODOXĂ. RO

  SFATURI ALE PR MATEI DE LA KARAKALU: isnets.info/main/mairvJZp3Jvapas/v-deo.html VIZIONEAZĂ AICI!

 • Eugen Ardelean
  Eugen Ardelean

  SEcuritatea te-a vândut tu nu ai știut nici 10 la suta ce s-a întâmplat in țara

 • Cornel Sibianul
  Cornel Sibianul

  Acești 2 securiști de la contrainformații economice( Dumitru Bădescu & Vasile Mălureanu) care încearcă să se reabiliteze mai sus, dacă știau că economia mergea rău, de ce nu au făcut ei înșiși dizidență? De ce nu au informat presa și ambasadele occidentale despre lipsurile cotidiene și despre reducerea calității produselor industriale din România? Ar fi fost o dovadă de patriotism la urma urmei. De ce s-au complăcut în situația care a existat între 1979-1989? De ce au preferat să rămână pasivi?

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Dar in zilele noastre, cine este de vina pentru calitatea inferioara a produselor importante de ROMANIA? Dar de preturile mari si calitatea proasta a multora dintre produsele care in Occident au o calitate foarte buna? Gustul bun, materialele de calitate, produse frumoase si eficiente, toate acestea le regasim in Vest, la noi insa preturile sunt imense si calitatea importurilor este deplorabila... Autoritatile romanesti stiu aceste lucruri, conducerea tarii este informata? Acum nu mai este vorba despre disidenta, ci este lipsa de interes si implicare in Minister, este rea vointa, treaba de mantuiala, lene, INCOMPETENTA, superficialitate! Sa le fie rusine celor de la Comert Extern ca accepta 10 produse scumpe si proaste, in loc de 2/3 produse de calitate, sau chiar importarea unui singur produs, dar bun in raport pret-calitate!

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   De jmecheri!

  • Gabriel Marian
   Gabriel Marian

   2 sabotori.

 • Istvan Szabo
  Istvan Szabo

  voi spalati mainile , ca Pilatus.

 • Aurel Roman
  Aurel Roman

  Au sosit de acum 43 de ani

 • Cornel Tănăsescu
  Cornel Tănăsescu

  Acum cum numiți securisti? Spionii bandelor de hoți.

 • Teodor Pantea
  Teodor Pantea

  Cat de frecvent shi iresponsabil folosim cuvantul ADEVAR!!! Cine poate sa-mi spuna CE ESTE ADEVARUL??!! Adevar, dreptate, fericire shi democratzie NU EXISTA, chiar daca despre aceste concepte iluzorii s-au scris shi se vor scrie biblioteci intregi!!

 • catalantdi
  catalantdi

  muie.la.jdani

 • rugierou nuff
  rugierou nuff

  aveți cãrți cã nu se gãsesc pe nicãieri?

 • Pretty Fog
  Pretty Fog

  Dacă și făcea treaba si nu trăda securitatea era bună si azi.Ajungeam o tara puternica și nu o tara vândută, plina de lingăi, pupincuristi,interlopi ,banditi și politicieni corupți.

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   🤣🤣 Atat ai inteles?

 • Dan Radu
  Dan Radu

  ce gunoaie de oameni .de ce v-ati inrolat?

 • Vanea Lazar
  Vanea Lazar

  Cica Ceausescu era turnator la securitate!!!

 • Pagaie Caladararu
  Pagaie Caladararu

  Oricare stat are sistemul lui de securitate ..... fie el de orice formă .... nu putem lăsa criminalii ... pedofilii şi alte elemente ce aduc rău omenirii .. să facă ce vor .... nici America ... nici nimeni ,în lumea asta ,Şi cele trecute .. nu au putut să existe fără servucii secrete !!!! Vă mirați ca ...... De ce ??? Nu s-a făcut niciun abuz .... nu a fost nimeni luat în calcul fără să existe date că acea persoană prrzenta un pericol !!!Securitate avem şi azi !!!!Dar voi nu înțelegeți !!!

 • Johnny Fuxx
  Johnny Fuxx

  frumos. macar exista securitatea statului. acum SRI nu se mai vede decat ascultand telefoane si pandind pe facebook :))

 • Flo Flo
  Flo Flo

  Ceausescu the best💪🏻

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Prostul de serviciu!

 • Constantin Calmatui
  Constantin Calmatui

  Acum Jandarmi trebuie sa asigure liniștea cetățeanului daca o mai fac față de cetățeni români

 • Constantin Calmatui
  Constantin Calmatui

  Acum Jandarmi trebuie sa asigure liniștea cetățeanului daca o mai fac față de cetățeni români

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   O fac, cum sa nu! Mai ales fata de sosoaca! Ce liniste face ea pe unde trece, bazaitul mustii se aude...

 • Constantin Calmatui
  Constantin Calmatui

  Într-adevăr SECURITATE era atunci organu ce asigura libertatea și liniștea cetățeanului nu că acum nu exista siguranță la cetățeanului pe strada mai ales noaptea era atunci frica de miliție de atunci era bine organizat nu că acum

 • Claudiu Bobric
  Claudiu Bobric

  Câți nevinovați ați masacrat și ucis? Pt 3 ouă și un metru de mațe.....

 • Valeriu Oancea
  Valeriu Oancea

  Totu- i nou...și nouă toate....

 • Antonio Spanu
  Antonio Spanu

  Dar. Siguranță. Capitalista. Monarhista. Liberal. Țărănista. Care. A. Omorit. si. Bagatin. Pușcării. Doftana. Jilava. Etc. Mii. de. Țărani. si. Muncitori. Sclavagiști. Flămînzi. Care. Își. Cereau. Dreptul. La. Viață. Omeneasca. !!! Dar. CiA. Mosad. M16. Etc. Citi. Șefi. de. Stat. Su. Omorit. si. Multe. Lovituri. de. Stat. La. Nivel. Global. si. Romania. !!! Securitatea. A. Murit. ! Trăiască. Siguranță. Capitalista. !!! Aveți. Grijă. Mămăligă. Românească. si. Sărăcia. Poporului. Roman. Dau. In. Clocot. !! Așa. Este. si. In. Celelalte. Tari. ':'". Democratice. ''". Capitaliste. Globaliste. !!!

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  Toate operaţiunile de supraveghere s-au făcut cu ajutorul unei reţele de informatori, care treptat a început să împînzească România. După ”lupta deschisă” împotriva duşmanului şi instaurarea fricii prin mijloacele brutale în primii ani ai comunismului, Securitatea trecea la gestionarea aproape ştiinţifică a acestei frici şi la controlul societăţii, prin armata sa secretă de informatori. Mai întîi, între 1968-1972, reţeaua informativă a scăzut semnificativ, pentru că securiştii au fost nevoiţi să renunţe brusc la utilizarea ca informatori a membrilor de partid. În anul 1968, ”reţeaua” număra 85 042 persoane, majoritatea din oraşe (numai 15% din mediul rural). Pe profesii, infomatorii erau 15,3% intelectuali, 25,9 % funcţionari şi tehnicieni, 16,4 % muncitori şi 30,2 % ţărani - ceea ce arată că temerea cea mare a Securităţii rămînea aceea de izbucnire a unor revolte ţărăneşti ca în anii ’50, greu de prevenit şi de controlat. Din punct de vedere politic, cel mai mare procent, 59 % din informatori, erau foşti legionari. Numărul reţelei informative a Securităţii a crescut an de an, ajungînd să numere în 1989 nu mai puţin de 136.000 de persoane: echivalentul unei armate cu 21 de divizii. Securitatea întîmpina şi refuzuri de ”colaborare”: numai în 1968, 1.635 persoane au refuzat categoric să devină informatori ai acesteia. Numărul a scăzut puţin în anii urmărtori, dar nu a exista vreun moment în care poliţia politică comunistă să nu fi înregistrat refuzuri curajoase, la propunerea de colaborare. E de presupus că numărul unor asemenea refuzuri a fost mai mare, numai că ele n-au fost raportate, pentru că, în fond, era vorba de eşecuri profesionale ale ofiţerilor operativi. Zeci de mii de opozanţi ai regimului Ceauşescu, încă anonimi În anul 1968 au fost arestate 56 persoane, din care 39 pentru agitaţie duşmănoasă, 3 pentru subminarea economiei naţionale, 2 pentru sabotaj etc. Dintre ele, 36 nu aveau antecedente politice, 18 erau foşti legionari, iar 2 erau foşti membrii P.N.Ţ. Din cei 56 arestaţi, 4 au fost puşi în libertate şi 24 au fost trimişi în justiţie, în acel an. Au fost anchetate în stare de libertate alte 2.270 persoane (cu 26 % mai multe ca în 1967), din care 1.765 pentru "activitate duşmănoasă". Dintre persoanele anchetate, 691 erau foşti legionari şi 446 foşti membri ai partidelor istorice. 2.222 au fost avertizate, 21 demascate, 18 recrutate, iar în nouă cazuri, neexistînd probe, nu s-au luat măsuri. În anul 1969, alte 33 persoane au fost arestate şi Direcţia de Cercetări Penale a început urmărirea penală împotriva a 28 dintre ele; 4 au fost deferite justiţiei şi condamnate, iar 5 au fost "internate în institute de specialitate", în acelaşi an. S-au mai făcut propuneri de arestare în alte 218 dosare. Numărul opozanţilor regimului, arestaţi şi condamnaţi, ori internaţi în azile psihiatrice la cererea Securităţii a crescut constant în anii următori. În 1971 activitatea de cercetare penală s-a desfăşurat asupra a 1.093 persoane, din care 218 în stare de arest, 687 în libertate. Au fost condamnate 206 persoane, au fost ”puse în dezbatere publică” 679 persoane, iar 3.000 au fost avertizate. În anul 1975, raportul de activitate al Direcţiei Cercetări penale arăta că "în cadrul Direcţiei şi la unitătile teritoriale au fost efectuate cercetări în mai multe cauze de propagandă împotriva orînduirii socialiste, comparativ cu anul 1974, faptele constînd, în majoritatea lor, în conceperea, redactarea şi difuzarea de înscrisuri anonime cu conţinut duşmănos: în 1975 au fost în lucru 176 cauze, fată de 91 în 1974". Şi numărul manifestelor, al ”înscrisurilor duşmănoase”, al scrisorilor de protest, anonime sau semnate, trimise la Comitetul Central, pe adresa Primului Secretar şi Preşedinte al României nu a încetat să crească, an de an. Securitatea n-a şomat niciodată, pentru că ”mămăliga” a continuat să fiarbă, pe tot parcursul ”epocii de aur”, iar numărul tuturor eroilor necunoscuţi, care şi-au luat inima în dinţi şi au găsit curajul de a se împotrivi regimului nu a fost doar de cîteva zeci, aşa cum se credea pînă acum. Ci de cîteva zeci de mii. Am fost unul dintre ei. Dar numărul lor exact şi identitatea lor rămîn să fie scoase la iveală, în cercetările mele viitoare. Acesta ar fi fost proiectul meu instituţional, dacă ar fi fost să coordonez Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, înainte ca acesta să fi intrat în moartea sa clinică, din prezent. Nicio pagubă: acum e proiect de cercetare al Fundaţiei ”Doina Cornea”. Pentru că adevărul în legătură cu românii, în relaţia cu trecutul comunist trebuie să iasă la iveală şi apele trebuie pentru todeauna împărţite, măcar la judecata istoriei, între eroi şi ticăloşi, între curaj şi laşitate.

  • de caesaris
   de caesaris

   👍

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  . Dacă la 1 ianuarie 1968, numărul persoanelor supravegheate era de 417.075, scăzînd ulterior la 24.281 în 1970, în urma instituirii ”controlului de partid”, ulterior lucrurile şi-au reintrat în normal şi numărul persoanelor supravegheate a reînceput să crească, la 27.046 în anul 1971, apoi la 51.578, în anul 1975 (cînd Ceauşescu prelua ”sceptrul puterii”, ca preşedinte, devenind, cum observa presa străină, ”primul monarh comunist”), apoi la 63.386 în anul 1977 şi 67.453 în anul 1978. Şi aşa mai departe. Un deceniu mai tîrziu, numărul persoanelor urmărite de Securitate a ajuns să fie la fel de mare ca înainte de introducerea ”controlului de partid” în ”munca de securitate”. De fapt, Partidul şi Securitatea s-au dvedit două săbii care au putut intra fără probleme în aceeaşi teacă, purtînd cot la cot ”lupta de clasă” împotriva duşmanilor ”făuririi socialismului”. Dealtfel, din acei ani, ofiţerii de securitate au fost redefiniţi ca ”activişti de partid cu însărcinări speciale”. Obsesia lui Ceauşescu şi a Securităţii - foştii legionari Cine erau însă ”duşmanii” regimului? Ca întodeauna, legionarii au rămas obsesia comuniştilor: semnificativ este faptul că aceşta reprezentau 45 de procente din baza de lucru pe linie de ”informaţii interne” în anii lui Ceauşescu. Această idee fixă avea două motive: forţa legionarilor de a ”mobiliza” instinctele patriotice (în condiţiile în care Ceauşescu începuse să construiască el însuşi ”naţional-comunismul”) şi apoi ştiinţa lor în organizarea activităţilor clandestine, exersată, asemenea comuniştilor, în ani lungi de ilegalitate, încă din vremea lui Carol al II-lea. Astfel, chiar în anul Plenarei care a ”tăiat” din elanurile Securităţii, 1968, ”în cooperare cu Direcţia a XIlI-a Cercetări penale, au fost trimise în justiţie 29 persoane”, se mai aflau în curs de cercetare în stare de libertate 96 persoane şi 6 în arest, în vederea "tragerii la răspundere penaIă" - toţi foşti legionari. ”Aria” a ceea ce se numea ”muncă de securitate” cuprindea o serie întreagă de infracţiuni la adresa ”securităţii statului”, de fapt a regimului comunist. În 1971, ”urmărirea informativă pe linie internă, exercitată împotriva a 9.537 persoane, s-a desfăşurat în principal pentru ”propagandă împotriva orînduirii socialiste” - 4.740, ”intenţii de evaziune din ţară” - 1.951, ”legături de natură suspectă cu cetăţenii străini” - 1.058, ”spionaj” - 904, ”trădare prin transmitere de secrete” - 392, ”trădare prin refuzul înapoierii în ţară” - 175, ”sabotaj” - 174. Cum se vede, puţin peste 10% din infracţiuni priveau ”statul” şi restul ”regimul”. Treptat, Securitatea şi-a reintrat ”în mînă”. În 1973, "pentru a pătrunde mai adînc în clandestinitatea legionarilor, s-au luat măsuri de extindere a supravegherii informative, fiind incluse în lucru 10.530 persoane, reprezentînd 52% din totalul bazei de lucru pe profil". În problema fostelor partide politice, "au fost selecţionate În baza de lucru 583 elemente (526 în supraveghere informativă generală şi 57 în urmărire specială)".

  • de caesaris
   de caesaris

   @Undertajee Undertaker Uau, o grămadă de date. V-o fi luat ceva timp sa le culegeți, in condițiile in care nu prea exista surse oficiale... Felicitări, dar ar fi interesant de știut și sursele.de.informare.

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  10% a numărului de ”suspecţi” urmăriţi de Securitate nu are nicio legătură cu starea de spirit din România, sau cu un asentiment brusc al populaţiei faţă de politica regimului. Imediat după Plenara din aprilie 1968, Nicolae Ceauşescu a luat o măsură care a prins pe picior greşit Securitatea: acesteia i se interzicea să pună sub urmărire membrii de partid, ori să-i utilizeze ca informatori, fără acordul scris al ”forurilor superioare de partid”, adică fără o aprobare specială din partea prim secretarilor PCR din teritoriu. Motivul a fost acela că, în cursul investigaţiilor cu privire la acţiunile Securităţii din anii lui Dej, s-a văzut că aceasta urmărise inclusiv înalţi demnitari ai partidului şi chiar pe actualul prim-secretar Nicolae Ceauşescu. Enervat, acesta a spus, în timpul Plenarei, într-un cerc restrîns, unor membri ai Comitetului Politic Executiv al CC-ului, că ”Securitatea a fost un cal nărăvaş, pe care n-a ştiut nimeni să-l călărească”. Şi a cerut (şi obţinut) instituirea unui ”control de partid” asupra acesteia, printr-o Secţie specială din cadrul Comitetului Central, care mai avea în atribuţii şi politicile specifice din Armată şi Justiţie. Pîrghiile de forţă ale regimului se adunau astfel, încetul cu încetul, în mîinile sale - ca prim-secretar al partidului. După ”şocul” iniţial, lucrurile au reînceput să intre în normal. De fapt, prim secretarii judeţeni sau ceilalţi activişti de partid care aveau în atribuţii eliberarea aprobărilor pentru suravegherea sau racolarea de informatori membri PCR (numiţi, de-acum înainte, eufemistic ”persoane de sprijin”) nu aveau, în genere, nicio obiecţie la solicitările Securităţii. Era un act birocratic, în plus. De fapt, nimeni nu-şi băga nasul în treburile lor. Astfel că în anul 1971 ”baza de lucru” a Securităţii (numărul persoanelor cărora li se deschiseseră dosare de urmărire informativă) şi-a revenit şi a crescut la 36.583 persoane, iar în anul 1978 a ajuns la 75.086. Activitatea de supraveghere informativă, care privea persoanele asupra cărora existau suspiciuni că ar putea comite acte de dizidenţă faţă de regim, pe lîngă cele urmărite pentru “antecedentele” lor a crescut şi ea proporţional

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  interzise” şi alte pedepse care încadrau infracţiuni politice, la adresa ”securităţii” regimului comunist nu au încetat să fie pronunţate de instanţele de judecată comuniste din România, nici în anii lui Ceauşescu. Numai că asupra lor s-a păstrat cel mai riguros secret şi istoria aşa-zisei ”mămăligi care nu explodează” rămîne să fie deschisă şi cercetată, pentru a scoate la iveală numele unor eroi pînă acum anonimi ai rezisteţei anticomuniste. Arhivele Securităţii sînt bogate în statistici cu privire la propriile ei activităţi şi aceste statistici, citite într-o altă cheie oferă şi imaginea acţiunilor ei, pentru apărarea regimului şi împotriva oricărei opoziţii la adresa lui. Care nu a încetat nici în anii de ”maximă destindere” a comunismului în România. Am luat, ca exemplu, mai multe date privind ”volumul de activitate” şi structura ”bazei de lucru”, adică a ”obiectivelor” Securtăţii în perioada 1968 - 1978, pentru a vedea cît de ”linişte” a fost chiar în acei ani, socotiţi cei mai prosperi şi liniştiţi ai regimului. Din aceasă analiză, se vede într-adevăr cum, aparent, de la 1 ianuarie 1968 şi pînă în anul 1970, ”pe ansamblu, baza de lucru a scăzut de la 424.464 persoane, la numai 30.719”. Dar această scădere drastică

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  Securitatea îşi schimbase numai modul de operare. S-a pus accent pe urmărirea populaţiei şi perpetuarea spaimei, pe care doar rostirea numelui ei o provoca. O armată de informatori, miile de microfoane instalate uneori şi aleatoriu, ”prin sondaj” în locuinţe şi la locuri de muncă, ofiţerii care au ajuns să lucreze ”la vedere” în instituţii au întreţinut sentimentul fricii, pentru a limita manifestările de opoziţie faţă de un regim care nu era nici mai iubit, şi nici mai blînd decît în trecut. Poate doar ceva mai prudent în a-şi arăta făţiş brutalitatea de care era în stare. În mod paradoxal, chiar eliberarea deţinuţilor politici în 1964, un act umanitar, a avut rolul de a spori frica: întoarcerea acasă, după ani grei de închisoare a unor adevărate schelete vii, care puteau fi văzute mişcînduse cu stîngăcie pe fiecare stradă a oraşelor României, în fiecare localitate din ţară, a multiplicat spaima faţă de urmările oricărui act de opoziţie şi a avut un rol ”profilactic” de nesperat, pentru asigurarea ”liniştii regimului” şi a unui aparent conses al societăţii, cu privire la ”construirea socialismului” în România. Partidul şi Securitatea: două săbii în aceeaşi teacă Cu toate acestea, manifestările anticomuniste nu au încetat nici după 1965 şi ele au continuat să fie tratate, în numeroase cazuri, la fel de dur ca înainte. Dar, pentru a limita semnele vizibile ale acţiunilor ei represive, Securitatea a trecut la o camuflare a lor şi la o politică a ”acţiunilor de prevenire”, care constau în anchetarea şi intimidarea persoanelor presupuse a se opune regimului, înainte ca acestea să treacă la ”acţiuni ostile”. Pe de altă parte, pentru a disimula opoziţia faţă de regim, mulţi dintre cei urmăriţi şi în cele din urmă arestaţi pentru acţiunile lor ”ostile” au fost condamnaţi pentru imaginare motive de drept comun, în vreme ce alţii au fost continuu hărţuiţi de Securitate, fără să se treacă la arestarea lor, ori au fost intenaţi abuziv şi forţat în spitale psihiatrice, dînd naştere unei noi forme de detenţie politică. Şi, cu toate acestea, condamnările rostite împotriva unor persoane, pentru ”uneltire”, ”complot”, ”propagandă împotriva regimului”, ”răspîndirea de publicaţii

  • adrian manolescu
   adrian manolescu

   inseamna ca esti de acord si cu „plecarea„ lui pacepa?

 • Undertaker Undertaker
  Undertaker Undertaker

  Securitatea nu-şi schimbase în anii lui Ceauşescu optica, aşa cum nu-şi schimbase nici ”ţintele” - lichidarea oricărei rezistenţe faţă de regimul comunist, a oricărei opoziţii faţă de politica lui Nicolae Ceauşescu. Şi-a schimbat numai mijloacele de acţiune. De fapt, s-a ştiut, se ştie prea puţin, mai deloc despre cei care s-au opus deschis regimului în anii lui Ceauşescu, iar principalul motiv al acestei ”discreţii” a fost tocmai modul în care a operat Securitatea între 1965-1989, radical diferit faţă de teroarea nedisimulată a anilor ’50. Direcţia Generală a Securităţii Poporului acţionase brutal şi direct în primele două decenii ale regimului pentru decapitarea instituţiilor din vechea Românie, a statului de drept, pentru dizolvarea structurilor democratice, inocularea fricii şi a terorii, într-o antinomie totală cu denumiea sa. Noul ”Consiliu al Securităţii Statului”, aşa cum s-a numit poliţia politică la cîţiva ani după preluara puterii de către Nicolae Ceauşescu, îşi schimbase strategia, dar nu şi scopul. Acesta rămăsese ”lichidarea” oricărei împotriviri la adresa regimului comunist, prin orice mijloace. Proclamîndu-se ”întronarea ordinii şi a legalităţii socialiste”, în opoziţie cu ”epoca Dej”, al cărui mit Ceauşescu începuse să-l demoleze pentru a-şi construi apoi propriul cult, Securitatea a fost nevoită să renunţe la mijloacele ei brutale, tradiţionale. Şi totodată, a fost obligată să acţioneze cu o foarte mare discreţie. Aceasta a fost raţiunea pentru care, în plină campanie de demascare a abuzurilor comise în timpul predecesorului său Gheorghe Gheorghiu-Dej, în anii căruia sute de mii de oameni au fost condamnaţi politic, iar alte sute de mii au fost arestaţi fără motiv de Securitate şi au fost trimişi pentru ani grei în lagăre de muncă, Nicolae Ceauşescu afirma într-o serie de interviuri în Occident că ”în România nu mai există deţinuţi din motive politice”, că abuzurile poliţiei politce împotriva drepturilor omului au fost, practic, lichidate şi că în societate există un consens, cu privire la ”construirea socialismului”. Toate erau minciuni.

 • Serban Capitanescu
  Serban Capitanescu

  Mãlin Hodor, reamintesc, istoricul care a publicat câteva liste de turnãtori ai Securitãtii. Mãlin Hodor în acest documentar ne spune cã Securitatea a fost un bau-bau, nu cu mult în urmã Mãlin Hodor a bagatelizat si Experimentul Pitesti, în opinia lui, vinovatii reeducãrii au fost tinerii legionari care s-au jucat de-a bãtaia si tortura. In cazul de fatã doi generali de securitate în rezervã au participat la realizarea documentarului. In opinia generalului Vasile Mãlureanu (este si istoric), Securitatea si-a fãcut datoria si a apãrat Constitutia, celãlalt general domnul Dumitru Bãdescu , licentiat în fizicã, a intrat în Securitate din plictisealã si a fost repartizat la institutul de fizicã atomicã ca turnãtor de colegi. Concluzia Securitatea a fost o binefacere a sistemului, dar a fost sabotatã de sefii partidului comunist. Hodor de spune clar cã securiristii au fost corecti în munca lor, si-au luat jobul în serios si au raportat toatã realitatea economicã si socialã cãtre sefii lor. Rãmâi blocat, parcã nu-ti vine a crede ... Vai de tineretul care aude aceste baliverne ...

  • de caesaris
   de caesaris

   @Serban Capitanescu Da, CLAR ca buna ziua. Asta-i și convingerea mea, evidență conformata de felul în care "le spala" in coada de peste prin aceleași proceduri ca și mai nou "rezolvatul" dosar 10 August.

  • Serban Capitanescu
   Serban Capitanescu

   @de caesaris In acest caz trebuie sã înteleg cã Hodor apartine taberei învingãtorilor.

  • de caesaris
   de caesaris

   @Serban Căpitănescu Învingătorii scriu istoria cum vor ei... KGB-ul i-a instaurat în '89 și de-atunci, ei sunt la butoane. De-aia nici n-a fost posibilă lustrația.

 • Dragos Stoianovici-Boscaneanu
  Dragos Stoianovici-Boscaneanu

  Ăștia vor sa ne convingă de faptul ca am avut de înghițit o pastilă amară pe vremea dictaturii comuniste?!! Ca asa erau vremurile?!!! Ca asa erau ordinele??!! Mmv de comuniști!!!! Ca voi nu ați vrut sa ne dați pastila, nu va plăcut... Ati avut în sânge sa distrugeți valorile!! Și vreți sa ne mai spuneți, că baubau nu era asa de rău... și ca a murit.... gata... Nu mai e bau bau Voi ne mai considerați proști??? Bau bau exista și este în jandarmerie, in psd, aur... în instituțiile actuale. Și cu aceasta armă suprimați, manipulați exercițiul democratic. Corupeți și transformați totul în dictatură. NU vreți sa lăsați Liberul Arbitru sa funcționeze in societate. Sunteți împotriva umanității, împotriva evoluției, împotriva oricăror linii morale. De aceea aveți și nesimțirea sa vorbiți în asa zise documentare. Ștergem cu buretele.... Voi sunteți prea bătrâni și mirosiți a comunism, a jenă, a acru..., sa va puteți gândi ca, va turnați cenușă în cap și veți fi iertați. Mergeți în Instanțe și va turnați acolo cenușă în cap.

 • Danut-Nelu Dinu
  Danut-Nelu Dinu

  TVR ... un post plătit din banul meu care îmi explică mie cum SECURUTATEA doar și-a făcut jobul. Vai fmm cu tot cu ei. Să vă desființeze o dată USR-ul că io n-o să vă duc dorul. Auzi tupeu la ei: "securitatea nu e de vină că și-a facut datoria cu onoare ... doar Ceaușescu e vinovat" !!!! Asta îmi spune televiziunea publică. Trăgea-mi-aș ciorapii pe coliva mă-tii.

 • AliveForMusic
  AliveForMusic

  1:18 acum nu te mai asculta Ceauseascu, te asculta Zuckenberg

  • AliveForMusic
   AliveForMusic

   cred ca am fost colegi la facultate 1, 2 fiecare om are o profilare psihologica facuta din motive de capitalism, ca sa stie ce reclame sa iti bage pe gat si nu numai, pentru a previne atacuri teroriste, da mesaje vocale prietenlor tale in limba romana si vorbeste vreo 2 zile doar despre pisici si o sa vezi ca o sa vezi pisici peste tot pe net apoi. 3 Nu suntem importanti si nici tu nu prea esti, numai marii bogatasi ai planetei sunt, noi suntem carne de tun. O dimineata placuta Mihaela !

  • Mihaela Radacina
   Mihaela Radacina

   Ce importanti va mai credeti! Chiar sunt interesati baietii aia sa le dati raportul ...

  • Gabriel Marian
   Gabriel Marian

   Și goagăl (CIA).

 • InSlapi LaMare
  InSlapi LaMare

  Ce regim s-a instalat democratic inainte de 1945? Regimul Antonescu? Carol II? Din patima s-a pierdut razboiul dar din patima poate muri si democratia.

  • Gabriel Marian
   Gabriel Marian

   @d nici nu s-au cumpărat patente.

 • Universal Georgescu
  Universal Georgescu

  Cati oameni ai lovit sau ucis

 • FLORIN TANASE C.E.F.
  FLORIN TANASE C.E.F.

  Si eu credeam că Ceaușescu avea pe timpul acela toată securitatea de partea lui, îngerilor minciună că de era adevărat de ce în pușcării veneau ruși și pușcăriașii luau bătaie și ofițeri ruși se bucurau zicând trebuiesc educați. În spatele lui Ceaușescu se trăgeau sforile din față il lăudau. La persecuția poporului se ocupau evrei cu rusi învinovățin ca e ordinul tovarășului. Câți din directori de pușcărie sunt arestați după revoluție, li sau dat pensi frumoase și au dispărut în afară tarii, cum putea să fie judecați că erau jdani acum ne conduc copii lor și nepoții.Vedeti cum ne manipulează de la revoluție în coace că nu avem conducători buni, cei ce vor să facă vre un bine în țară li se face dosar sau se îmbolnăvesc și mor sau îl margineasa zicând ca îs nebuni. Vedeți ei au preluat controlul țări acum ne manipulează cu istoria cum ei de fapt au manipulat țara în spatele lui Ceaușescu. Ne meritam soarta cam lăsat să studieze alții în scoli au ajuns oameni mari, noi nam învățat ne meritam soarta...De fapt Ceaușescu vroia adevaruldar era mintit pt al distruge de fapt securisti îl minteau aveau scopuri să-l dea jos de la guvernare, de fapt făceau in mod să sufere poporul.

 • Tudor Lucian
  Tudor Lucian

  ami place cifra de pe raport 5.739.055 lei /an ,.,.ami sune enorm de mult iar acum tot ce sa schimbat este punctul cu virgula din vest si eu cu un leu mai mult ,.,.adica 5,739,055 eu ca si sclav nomenclaturii de STAT ,hahaha,,hhaaaah,.,.,.ca ami vine sa scuip e dosul timbrului cu portretul celui mai antelept fiu al poporului pe care securisti bolnavi al pupau iar eu al scuip am de mult nu pe dos ci pe fata timbrului de 2 bani perduti ,.,.,

 • Tudor Lucian
  Tudor Lucian

  m sa caut saascult panala sfarsit cu toate ca ma revolta rau si ma supara numai sa ascult ,o tagma de prosti nesatui usuratici si vanduti ,.,. nu ,ideologia minciuni este cea ce ei nu au recunoscut ,.,. transformati an mici dumnezei cae putea manca ,.,.mai mult si nu doreau sex dar prostitutie spirituala complecta,.,.

 • Tudor Lucian
  Tudor Lucian

  incinosi,mincinosi,mincinosi care se scaldau an minciuna ,precum al descrie dumnezeu pe cel rau carese scalda an minciuna.,.,.

 • Tudor Lucian
  Tudor Lucian

  criminalii securitati au fost sterse de crimele partidului ai ccp al pcr ,deci criminalitatile fostilor sterse de criminalitatea vitorilistilor deci pana an ziua de azi sau secritatea sa reorganizat anapoi la baza ca si un triunghi anchis care anaca mai ,.,.ss curisti mai exist A ,.,. da , cei ce se scaldau an mizerii umane se numeau popo na ai ,dai sau ari ,alege-ti ce se ,.,.potriveste adica unde dai si unde crapa ca so garile negre din spatele crapat de jos ,un adevarat uni verseuri ,., iar acum nu vrem spalaturi e creieri ,scuzationri din documentarii ci demascarea clara si excluderea din structurile civile de conducere catre o democratie functionabila ,.,. unde am ajunj dupa anca 29 de ani de se curisti teocrati autocrati si mulii bilionari care au vandut scurt toata avutia neamului romanesc si trbuioe scuturati de toate avutiile acumulate prin forta malefica ateista si totalnespirituali ,.,. rugativa sa asi accepte crimele si sa fie ,., iertati de al lor dumnezeu pe care nu lau avut si poate antro zi al vor gasii ,., rugativa sa li se deschida ochii

 • OVIDIU GERGELY
  OVIDIU GERGELY

  Popii erau linia întâi , de la ei pleca informația 😁 . Dar despre asta nu prea se ştiu multe ... cã nu dã bine în cadru ( nici mãcar în zilele noastre ) cu definiția de stat laic .

  • Urban
   Urban

   @de caesaris tovule straduieste-te,distreaza-ma. hai ma.... esti incapabil. de fapt esti un vacar frustat. nu corespunzi. eject.

  • de caesaris
   de caesaris

   @Urban Când recunoști o țeavă lisa, năpădit de emoții, nu te poți abține să nu-i absorbi fluidele alice, plin de hate. Ai o problema, mă Pomohaci, "absorbimi-ai" fluidele alice care dau din cozi

  • Urban
   Urban

   @de caesaris sunt doar critic.emotiile mele.sunt o teava lisa...alicele ies din ea nestavilite,fluide chiar ;.cand recunosc un hater nu ma pot stapani. mea culpa cezarica

  • de caesaris
   de caesaris

   @Urban E vreo problema cu felul în care aleg sa rad ? Care-i obiecția concret ?

  • Urban
   Urban

   @de caesaris zise el razand manzeste, cica

Áfram