Deportaţii: Un tren în necunoscut (@TVR3)
41,151
Reddit
Episod realizat de Cristian Amza din seria de documentare „Deportaţii”, difuzat pe 3 decembrie la TVR3.

Deportarea populatiei germane la munca silnica in Uniunea Sovietica in luna ianuarie 1945 a insemnat un eveniment de importanta cruciala pentru istoria minoritatii germane din Romania in general si pentru istoria sasilor transilvaneni in mod deosebit.

facebook.com/fantvr1
www.tvr.ro
www.tvrplus.ro
isnets.info

Ummæli
 • go way
  go way

  Dar stiti ca membrii organizatiei germanilor din Romania, Grupul Etnic German desi germani cetateni romani, s-au angajat in armata germana, inclusiv in lagarele de exterminare, au facut spionaj impotriva Romaniei, au complotat la dezmembrarea Romaniei prin crearea din Transilvania si Banat a unui stat numit Donauland, Biserica Evanghelica a contribuit la bugetul nazist cu 5 millioane de dolari obținuți din utilizarea muncii forțate, au acaparat invatamantul de stat in limba germana precum si toate ziarele, editurile, teatrele de limba germana si le-au nazificat? Cand au venit ca si colonisti in sec. XII au gonit pe romani din localitati (cum au facut si ungurii) care sunt astazi Brasov, Sibiu, Sighisoara etc. le-au confiscat avuturile, i-au robit si nu le-a permis intrarea in ele pana in 1848 (de ex. romanii stateau afara din orase: Schei la Brasov, Marginime la Sibiu). Stiti ca aceste localitati au fost dezvoltate, canalizate, modernizate de romani dupa 1948 si mai ales dupa 1918? Stiti ca impreuna cu ungurii si secuii au incheiat in 1437 Unio Trium Nationum (pe atunci secuii stiau ca sunt o natiune aparte spre deosebire de azi cand sunt complet ungurizati) impotriva romanilor? Si totusi nu romanii i-au deportat, ci rusii. Cehii, in aceeasi situatie i-au alungat dupa razboi. Ar trebui sa considerati adevarurile istorice cand comentati consecintele faptelor lor. Nu inteleg de ce va extaziati in fata lor si in general a strainilor. Este sindromul papuasului care a vazut prima oara omul alb si ii atribuie calitati pe care nu le are. Putina demnitate, pentru ca, iata, strainul intra in casa noastra si sta in capul mesei.

 • Sorin Barsan
  Sorin Barsan

  Dar cîtă suferință au adus Nemții în România si europa ........si cine a provocat 2 războaie 🙏🙏🙏 cine pe cine judecă 🙏🙏🙏

  • Sorin Barsan
   Sorin Barsan

   @ROMANABSOLUT Argumente sunt ( dar istoria ,istoria si istoricii !? cu o morală educată pot spune ,cine si ce) aparențele pot să fie interpretate 🙏 recunosc .

  • ROMANABSOLUT
   ROMANABSOLUT

   @Sorin Barsan - mai sapă, mai dezgroapă, mai citeșe cărți...interzise și vei afla CINE a făcut cele 2 războaie mondiale, inclusiv revoluțiile în ultimii 240 de ani, inclusiv pe cea din România în decembrie 1989. Ai bunici sau străbunici ? Întreabă-i pe ei câtă "suferință" au adus nemții românilor, bineînțeles cu 2 condiții : 1 - să fie onești și 2 - să nu fie comuniști spălați pe creier.

 • molnar samuel
  molnar samuel

  Mai rasiti ca románi nu existà peste tot án Lume si và spun dece .cà ie sunt ajutati de tigani si dupà aia ie tot rasisti sunt 😭

  • Sorin Barsan
   Sorin Barsan

   @ROMANABSOLUT 😂😂👍

  • ROMANABSOLUT
   ROMANABSOLUT

   @molnar samuel - iată cine vorbește ! Când scrii țigani, te referi la voi, ungurii, nu-i așa ? Căci profesul ungur Vámos-Tóth Bátor de la Universitatea din Honolulu, Hawaii, scria în cartea sa "Tamana" că 1/3 din toponimele de pe Valea Indusului (Punjab, India) sunt de origine.....maghiară...adică origine țigănească. Cât despre rasism, VOI, ungurii, vă numărați printre cele mai rasiste națiuni, dar ca orice rasist și arogant, nu vă dați seama de această realitate cruntă.

  • Sorin Barsan
   Sorin Barsan

   @Victor Popescu 🙏👍

  • Victor Popescu
   Victor Popescu

   Dacă eram rasiști ca neam nu făcea ravagii Europa de vest și America în România.Hoti mai mari și mai rasiști ca Europenii de vest și Americanii nu exista.

  • Ștefan Păscuțoiu
   Ștefan Păscuțoiu

   invata sa scrii....

 • mihail voinea
  mihail voinea

  Stalin și poporu' rus, numai jale ne-a adus !!!

  • Sorin Barsan
   Sorin Barsan

   De Turci am uitat 🙏🙏🙏

 • BogdiRO
  BogdiRO

  :(((((

 • Johnny. K.
  Johnny. K.

  Cine da dislike aici e un prost habarnist sau rasist 😤

 • ROMANABSOLUT
  ROMANABSOLUT

  Min 0:20 - cantecul german "Die Gedanken sind frei" = Gandurile sunt libere, vorbeste despre libertatea de opinie si a fost publicat prima data intre 1810-1820 in Elvetia, la Berna. Textierul si compozitorul originali nu sunt cunoscuti. Cea mai cunoscuta versiunea a fost publicata in 1842 de Hoffmann von Fallersleben. Versiunea din 1800 era destul de diferita, dar ideea era aceiasi. Min. 2:04 - Fatada Liceului teoretic sighisorean Stephan Ludwig Roth (1796-1849). Acesta a fost un sas ardelean executat de unguri pe 11 mai 1849 deoarece s-a opus, alaturi de romani, unirii Transilvaniei cu Ungaria. In 1842, raspundea Dietei de la Cluj, ocupata cu adoptarea limbii maghiare ca limba oficiala a Ardealului, in brosura „Războiul limbilor în Transilvania” : „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei."

  • AKM Cars
   AKM Cars

   Salut....nu gasesc pe net versiunea cu vocea feminina. Ma poti ajuta?

  • George Ju
   George Ju

   suntex niste eroi

  • George Ju
   George Ju

   au fost niste eroi

Áfram